Aktuális akcióink
Frissítve: 2018.01.14.
  Általános ismertető - Szolgáltatások - Szolgáltatási árak - Értékesítés -  E-mail: felni@felniklinika.hu RSS

Kezdőlap megnyitása
DÍJMENTES FELÜLVIZSGÁLAT
Felnijavítás-Görgőzés
(autó, teherautó)
GENERAL TIRE
Gumiszerviz-Gumieladás
Motorgumi szerviz
(ki - beszerelés)
Gumitárolás és keréktárolás
Kipufogószerviz
Autószerviz - olajcsere
Új szolgáltatásaink:
Futóműszerviz
Vizsgáztatás
Flották kiszolgálása
Alumínium hegesztés
Impresszum
Galéria
Partnereink
Kapcsolat
Bazár
ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ

A gumiabroncs a gépjárműnek azon alkatrésze, amely biztosítja a közvetlen kapcsolatot a jármű és az útfelület között. Szerepe rendkívül fontos:

- átviszi a terhelést az útfelületre
- biztosítja a tolóerő átadását
- biztosítja a megállást
- biztosítja az akaratunk szerinti irányváltoztatást.

Ezek alapján nyugodtan mondhatjuk, hogy a gumiabroncs nem csak fontos alkatrésze a gépjárműnek, hanem alapvető biztonsági eleme is. Ezért rendkívül fontos komoly figyelmet szentelni a gumiabroncsok előírás szerinti használatának és megfelelő időben történő cseréjének. Minden esetben csak olyan mérettel és paraméterekkel rendelkező abroncsot használjunk, amely az adott gépjármű gépkönyvében opcionálisan fel van tüntetve. Mikor cseréljük a gumiabroncsot? Ha kopott, javíthatatlan sérülést szenvedett, vagy öt évnél öregebb.
A gumiabroncs akkor mondható kopottnak, ha mintamélysége a teljes futófelületen kisebb, mint:

- 2 mm nyárigumi esetén
- 3 mm szélesprofilú gumi esetén
- 4 mm téligumi esetén.

A gumiabroncs javíthatóságának és korának megállapítását bízzuk szakemberre. A sérült vagy elöregedett gumiabroncs menet közben szétrobbanhat, amely beláthatatlan kimenetelű közlekedési balesetet okozhat. Megemlítenénk még a téli gumiabroncsok használatának fontosságát. A téli gumiabroncs alapvetően két dologban tér el a nyáritól: Egyrészt összetételében. Amikor az útfelület hőmérséklete 10 C fok alá süllyed, a nyári abroncsok tapadása jelentősen csökken. Ezért szükséges az abroncsok cseréje már a havazás kezdete előtt, a hidegebb idő beálltakor. Másrészt a téli abroncsok mintázata úgy van kialakítva, hogy az jóval nagyobb tapadást biztosít a havas, síkos útburkolaton.
A mintaárok folyamatos deformálódása és különleges alakja lehetővé teszi a fordulatonkénti tisztulást, vagyis a hó nem tudja eltömni a mintázatot. A lamellás futófelület pedig érdesebb a nyári kivitelnél. A téligumi használata mindenképpen javasolt, mert nagyon megkönnyíti a téli szélsőséges időjárási viszonyok közepette közlekedésünket.
A korszerű téli gumiabroncsok száraz útfelület esetén is magas utazási komfortot biztosítanak. Ezeket az abroncsokat a jó idő visszatértekor mindenképpen érdemes azonnal visszacserélni a nyárira, mert azok további használata aránytalanul gyors elkopáshoz vezet. A téli abroncsokat érdemes a kora őszi időszakban (szeptember) beszerezni, mert az importőrök akkor még jelentős kedvezményekkel kínálják termékeiket.Mire kell ügyelni széles gumiabroncsok felszerelésekor?
A gépkocsi más fajta gumiabroncsokkal való felszerelésekor ügyelni kell arra, hogy
- A gumiabroncs külső átmérője lehetőleg az eredetivel azonos (vagy annál valamivel kisebb) legyen.

- A sebességmérő óra nem mutathat kevesebbet mint a gépkocsival ténylegesen elért sebesség. 40 km/h és 120 km/h között 10%-kal vagy 4 km-rel mutathat többet a ténylegesen elért sebességnél.

- Olyan gumiabroncsokat kell felszerelni, amelyeknek terhelhetősége az eredeti gumiabroncskészletével megegyezik, vagy afölötti.

- Olyan gumiabroncsokat kell felszerelni, amelyek sebesség indexe az eredeti gumiabroncskészletével megegyezik, vagy afölötti.
- A kerékpánt átmérőjének és szélességénak meg kell felelnie a gumiabroncs méretének.

- Ha az eredeti kerékkészlettől eltérő kerekeket alkalmaznak, ügyelni kell a jármű és a kerék gyártójának előírásaira.

- Ha ABS, ASR berendezésekkel szerelt vagy négykerékhajtású gépkocsikon az első és a hátsó kerekeken eltérő méretű gumiabroncsok vannak, figyelni kell a kerekek futófelületi kerületkülönbségére (gumiabroncs- és gépjárműgyártótól függ).

- Ha az előírttól eltérő méretű kerékpántot és/vagy gumiabroncsot szerelünk a járműre, az járműátalakításnak számít, és hatósági engedély kell hozzá.

Gyártók:
Continental

Uniroyal

GT Radial

Generaltire

 
384559